sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Tuntinetin syntytarina


Vuonna 2008 huomasimme, että 10-henkisen tuntilaskutettavaa työtä tekevän yrityksen laskutuksen ja palkanlaskennan rutiineihin paloi luvattoman paljon aikaa, helposti 24-40 tuntia kuukaudessa. Koska ’halusimme säästää’, pyöritimme tuntiseurantaa excel-taulukoilla. Kuvittelimme, että työajanseurantaohjelmisto maksaisi maltaita.

Ja tottahan se oli. Kävimme tutustumassa alan johtaviin ohjelmistoihin suomessa ja totesimme, että ne ovat joko a) liian kalliita tai b) liian työläitä käyttää. Yleensä ne olivat vähintään niin työläitä käyttää, että ohjelmien pyörittämiseen olisi kulunut sama aika kuin omien excel-taulukoiden kanssa tapellessa. Tarvitsimme ohjelman, josta voimme kerran kuussa painaa klik-klik ja saamme tarvitsemamme palkanlaskennan ja laskutuksen erittelyt. Yksi erityispiirre tulee esille tilanteessa, jossa asiakas teettää ylitöitä. Asiakkaan kanssa sovitaan tietty ylitöiden erittelysääntö, joka tyypillisesti poikkeaa täysin työntekijän palkanlaskennassa noudatettavasta työehtosopimuksesta. Jotta raportointi olisi tehokasta, työntekijän tulee voida kirjata tuntinsa normaalisti ja raportit tulee voida tulostaa erikseen palkanlaskennan ja laskutuksen laskentasääntöjen mukaisesti. Tätä ominaisuutta ei ollut missään tarjolla olevissa työajanseurantajärjestelmissä ja päätimme rakentaa oman tuotteen.

Asiantuntemusta meiltä löytyi, sillä olihan yrityksemme jo puolen vuosikymmenen ajan erikoistunut liiketoimintaa tehostavien atk-sovellusten ja -ratkaisujen toteuttamiseen asiakkailleen. Enää ei hiki saa kirvota otsalle kun palkanlaskenta- tai laskutusajankohta lähestyy. Tuntinetin ensimmäinen versio valmistui kevään 2008 lopussa, jolloin aloitimme pilottikäytön parin kumppaniyrityksen kanssa ja suurelle yleisölle Tuntinetti julkaistiin tammikuussa 2009. Tämän jälkeen Tuntinetin kehitystä on jatkettu ja jatketaan edelleen asiakaspalautteen pohjalta. Uusia ominaisuuksia ovat mm. työvuorosuunnittelu ja palkanlaskenta (palkanlaskenta vasta suunnittelupöydällä), jotka molemmat nivoutuvat läheisesti työajanseurantaan.

Tuntinetti on tärkeä myös työnantajan oikeusturvan kannalta. Viidenneksellä työnantajista on puutteellinen työaikakirjanpito. Työsuojelupiirit ovat jo vuosia valvoneet työaikojen noudattamista tehostetusti. Jos työnantaja laiminlyö työaikakirjanpitoa, työnantaja tai hänen edustajansa voidaan tuomita laissa säädettyyn rangaistukseen ja tuomioistuin yleensä luottaa niihin tehtyjä tunteja koskeviin selvityksiin ja muistiinpanoihin, jotka työntekijä esittää esimerkiksi ylityökorvausta koskevan suorituskanteensa perusteeksi: http://www.tyosuojelu.fi/fi/tutsp_linkitettavat


  • Tuntinetti nykyaikaisena ja selkeänä ratkaisuna säästää aikaa ja hermoja, työntekijä selviää lyhyellä perehdytyksellä eikä häneltä tuhlaannu ylimääräistä aikaa työaikaa kirjatessa.
  • Useissa pienyrityksissä työvuorosuunnitelmat tulevat yhä myöhässä, kun niitä tehdään käsin. Tuntinetillä työvuorosuunnittelun voi automatisoida ja kaikilla on helpompaa. Myös mahdollisten vuoromuutosten tekeminen on helppoa.